hungarolen-flax-spinning-mill-linen-fabric-europeFiedler János a lenszakma szerelmese megalapítja Magyarország első lenfonógyárát Komáromban.

Az engedélyeket 1903. november 2-án adják ki, és 1904. november 18-án a gyár elkezdheti a termelést 2000 orsóval és 120 munkással.

A munkahely létesítés és megtartás központi szerepet játszik a városvezetés tervei között, ezért a lenfonógyárnak ingyen biztosít telket, a gyárhoz vezető utat szintén ingyen építik ki. Tizenöt esztendőre mindennemű állami és helyi adó alól mentesítik a lenfonógyárat, a beruházás eszközei után nem kellett sem adót sem vámot fizetni.

Az első világháború alatt a termelés felfut, már közel 5000 orsó és 500 munkavállaló készíti a fonalat, Fiedler János és családja folyamatosan fejleszti a gépi- és technológiai színvonalat.

A vállalat mindkét világháborút túléli. A trianoni döntés elvágja természetes mezőgazdasági termőhelyeitől, vámokkal sújtják. 1929-23 között, a világgazdasági válság hatására a családi cég részvénytársasággá alakul.

A II. világháborús készülődések ismét fellendítik az iparágat, 1938-ban már 670 tonnát, 1942-ben több mint 7000 orsóval 895 tonnát gyártanak közel 1000 fő alkalmazásával.

A világháborút követően, 1948 márciusában a gyárat államosítják, majd átszervezések sora következik.

A munkás- és mérnökgárda ötletességét és újítókedvét dicséri, hogy a kedvezőtlen feltételek mellett is számos technikai-technológiai módosítást vezetnek be azért, hogy a régi, illetve a szocialista táborból származó új gépek megfelelő színvonalon működhessenek.

1978-ban rostos kisközpontként is működik a gyár, tartoznak hozzá rostüzemek, szövöde, pamutcérnázó és bútorlap üzem. A BUDA-FLAX Lenfonó és Szövőipari Vállalatnál 19 gyáregységben közel 5000 fő dolgozik.

A rendszerváltozás nehézségeit a 19 Buda-Flax üzemből kettő éli túl, a győri gyár és a komáromi. Mindkét gyár a privatizáció után magánszemélyek tulajdonába kerül. Később a győri gyárat is felszámolják, így a komáromi lenfonógyár marad Magyarország egyetlen lenipari létesítménye.

A rendszerváltás után számos beruházás veszi kezdetét, az üzem átláthatóságot, minőséget garantáló rendszereket alakít ki.

  • 1996 Modernizáci, Mackie nyújtó
  • 2001 Modernizáció, Sachlafhorst 338 csévélők
  • 2004 Modernizáció, szárító alagutak
  • 2005 CELC klubtagság, Masters of Linen
  • 2006 Oeko-Tex tanúsítvány bevezetése
  • 2008 IMO tanúsítvány bevezetése
  • 2013 Modernizáció, Volkmann cérnázó technológia

A komáromi lenfonógyár 1992. óta jelenlegi formájában folytatja tevékenységét, s mintegy 220 főnek ad rendszeres munkát. A mai gyár fő tevékenysége a lenfonal-gyártás szövödei és műszaki célokra.

A társaság a városközpontban, mintegy 9 ha területen helyezkedik el.

Alapanyagait Franciaországból illetve Belgiumból szerzi be. A társaság az elmúlt évek alatt rendszeresen beruházott, megújította gépparkját.

Stratégiai célként a gyors és rugalmas termelést és termelésirányítást, a magas szintű vevőkiszolgálás határozta meg.