ITMA – a világ legnagyobb textilgépipari kiállítása

4 évenként rendezik meg Európában. Ez a textilipari gépgyártás és a textiliparhoz kapcsolódó szolgáltatások legnagyobb kiállítása, ilyenkor erre figyel az egész textil szakma és az iparág minden jelentős szereplője megfordul itt. A kiállítás bemutatja az  új fejlesztéseket, lehetőséget teremt új kapcsolatok kialakítására, más technológiák megismerésére, tapasztalatcserére, üzleti találkozókra.

Az idei kiállítás több szempontból is rekordot döntött, 1691 kiállító vett részt, 46 országból, a kiállítók száma 20 %-kal nőtt az előző, barcelonai eseményhez képest. A bemutatóterület is nagyobb, 73830 m2, 11 pavilonban. A kiállítási terület  kétharmadát a nyugat-európai textilgépgyártók foglalták el, (német, olasz,  francia, svájci, belga, holland, spanyol, svéd  és angol), ezen belül természetesen az olasz kiállítók száma volt a legnagyobb, kihasználva a helyben rendezés előnyeit. Jelentős volt a török és indiai kiállítók aránya is. Természetesen voltak kínai kiállítók is,  az ő részvételük szerényebb volt, mert két európai ITMA között rendeznek Shanhai-ban egy ITMA Asia-t.

itma 2015 - hungaro-len ltd.

A tematika felöleli az egész iparágat a fonástól a konfekcióig, de van szál és fonal rész,  oktatás, szoftver, hulladékkezelés, logisztika, valamint teret kaptak a textilipari kutatók, fejlesztők, újítók is.

 

A fókuszban a fenntartható ipari fejlesztés állt,

erre az ITMA idén elsőként díjat is alapított, két kategóriában, ipari cégek és kutatók részére. Az ipari kategória nyertese a Levi Strauss lett egy olyan technológia kifejlesztésével és alkalmazásával, amiben a farmerek mosásához és koptatásához nem használnak többé habkövet és nagy mennyiségű vizet. Kutatási területen pedig a mágneses vetülék modell diplomamunka modell kapott díjat.

A nagy területű kiállítási standokon teljes gépsorokat építettek fel, így például automata fonógépsorok, kiszerelőgépek, kötő vagy nyomógépek működtek, illetve időnként bekapcsolták az összes szövőgépet is egyszerre, hogy működés közben lehessen tanulmányozni.

A fonási szekció két pavilont töltött meg, a kiállítási terület 14 %-át tette ki, 290 szereplővel.