hungarolen-flax-spinning-mill-linen-fabric-europeFiedler János a lenszakma szerelmese megalapítja Magyarország első lenfonógyárát Komáromban.

Az engedélyeket 1903. november 2-án adják ki, és 1904. november 18-án a gyár elkezdheti a termelést 2000 orsóval és 120 munkással.

A munkahely létesítés és megtartás központi szerepet játszik a városvezetés tervei között, ezért a lenfonógyárnak ingyen biztosít telket, a gyárhoz vezető utat szintén ingyen építik ki. Tizenöt esztendőre mindennemű állami és helyi adó alól mentesítik a lenfonógyárat, a beruházás eszközei után nem kellett sem adót sem vámot fizetni.

Az első világháború alatt a termelés felfut, már közel 5000 orsó és 500 munkavállaló készíti a fonalat, Fiedler János és családja folyamatosan fejleszti a gépi- és technológiai színvonalat.

A vállalat mindkét világháborút túléli. A trianoni döntés elvágja természetes mezőgazdasági termőhelyeitől, vámokkal sújtják. 1929-23 között, a világgazdasági válság hatására a családi cég részvénytársasággá alakul.

A II. világháborús készülődések ismét fellendítik az iparágat, 1938-ban már 670 tonnát, 1942-ben több mint 7000 orsóval 895 tonnát gyártanak közel 1000 fő alkalmazásával.

A világháborút követően, 1948 márciusában a gyárat államosítják, majd átszervezések sora következik.

A munkás- és mérnökgárda ötletességét és újítókedvét dicséri, hogy a kedvezőtlen feltételek mellett is számos technikai-technológiai módosítást vezetnek be azért, hogy a régi, illetve a szocialista táborból származó új gépek megfelelő színvonalon működhessenek.

1978-ban rostos kisközpontként is működik a gyár, tartoznak hozzá rostüzemek, szövöde, pamutcérnázó és bútorlap üzem. A BUDA-FLAX Lenfonó és Szövőipari Vállalatnál 19 gyáregységben közel 5000 fő dolgozik.

A rendszerváltozás nehézségeit a 19 Buda-Flax üzemből kettő éli túl, a győri gyár és a komáromi. Mindkét gyár a privatizáció után magánszemélyek tulajdonába kerül. Később a győri gyárat is felszámolják, így a komáromi lenfonógyár marad Magyarország egyetlen lenipari létesítménye.

A rendszerváltás után számos beruházás veszi kezdetét, az üzem átláthatóságot, minőséget garantáló rendszereket alakít ki.

  • 1996 Modernizáci, Mackie nyújtó
  • 2001 Modernizáció, Sachlafhorst 338 csévélők
  • 2004 Modernizáció, szárító alagutak
  • 2005 CELC klubtagság, Masters of Linen
  • 2006 Oeko-Tex tanúsítvány bevezetése
  • 2008 IMO tanúsítvány bevezetése
  • 2013 Modernizáció, Volkmann cérnázó technológia

A gyár fő tevékenysége a lenfonal-gyártás szövödei és műszaki célokra, melynek keretében mintegy 220 főnek ad rendszeres munkát.

A társaság a városközpontban, 9 ha területen helyezkedik el.

Alapanyagait Franciaországból illetve Belgiumból szerzi be. Stratégiai célként a gyors és rugalmas termelést és termelésirányítást, a magas szintű vevőkiszolgálás határozta meg.

Szárazfonás technológia szinte teljes vonalán hatékonyságnövelő beruházást hajt végre. Ennek keretében egyedi fejlesztésű automata etetésű kártolót alakít ki, megújítja interszekciós nyújtosorát és automata leszedésű fonógépeket helyez üzembe.

2018-as év drámai változásokat hoz az alapanyag árakban.

Ugyan a lenfonal gyártás rendkívül magas hozzáadott értéket képvisel, ezzel együtt rendkívül élőmunka-igényes ágazat. A 30%-ot is meghaladó személyi jellegű ráfordításokkal a cég nem tudja gazdaságosan folytatni termelő tevékenységét.

Elérhető techonóliai újítás hiányában a tulajdonosok a termelő tevékenység lezárása mellett döntenek.

A cég a felelősségteljes döntésnek köszönhetően kielégítő pénzügyi helyzetben tudja megkezdeni a tevékenység leállítását, dolgozóit 100%-ban végkielégíti a törvényi előírásoknak megfelelően.

A végkielégítésen felül önkéntes szakértők bevonásával és a Foglalkoztatási Hivatallal szoros együttműködésben kiterjedt outplacement támogatással segíti az elbocsátott dolgozóit új életük kiépítésében.

A Hungaro-Len Kft. a termelő tevékenység lezárását követően megkezdi a termelőberendezések értékesítését, a Komárom belvárosában elhelyezkedő 8,5 hektáros terület hasznosítását.