Egy Grúziai barlang feltárása során fedezték fel azokat a 34.000 éves lenrostokat, melyek a jelenlegi archeológiai ismeretek szerint a legkorábbi ember által használt rostok.

A kutatók szerint a rostokat nem termesztésből, hanem a vadonból nyerték őseink, hogy fonalat és cérnát készítsenek belőle. Elsősorban meleg ruházat készítésénél használták fel és bőrdarabokat varrtak egymáshoz a segítségével. Különböző csomagok egymáshoz rögzítésénél is segítségükre volt, megkönnyítve ezzel a táborról táborra vándorlást.

“Úgy tudjuk, hogy a vadlen a barlang környékén nőtt, melyet intenzív vagy extenzív gazdálkodással aknáztak ki a modernkori emberek” – mondta Ofer Bar-Yosef a Harvard Egyetem Művészet és Tudományi szakának Archeológiai csapatának vezetője.

A lenrostokból cérna is készült: a kutatók megfogalmazásában ez kötelek és zsinegek előállítását bizonyítja. Az ismeretek szerint a környékben található növények segítségével a lent festették is.

Bar-Yosef csapata szénizotópos módszert használt annak az agyagrétegnek kormeghatározásánál, melyben a lenrostokat megtalálták az ásatások során.

A beszámolót a Science folyóiratban tették közzé 2009-ben.

 

forrás: https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/09/oldest-known-fibers-discovered/